Sağlık

Ihlamur tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler

İSTANBUL (İGFA) – Ihlamur çayı, soğuk algınlığı, öksürük üzere hastalıklarda klasik olarak hastayı rahatlatma emeliyle uzun yıllardır kullanılıyor.

Yapısında bulunan müsilaj, flavonoitler, antosiyanidinler ve uçucu yağ hasebiyle insan sıhhati üzerinde büyük yararları olan ıhlamur, bu özellikleri nedeniyle en çok tercih edilen bitkisel çayların başında geliyor.

Ancak kontrolden uzak ve açıkta satılan ıhlamur çeşitlerinin tüketilmesi, çiçeğe bulaşabilecek ziyanlı unsurlar nedeniyle çeşitli riskler taşımaktadır.

SAĞLIKLI BİR GÜN İÇİN 4 BARDAK IHLAMUR YETERLİ

Prof. Dr. Ekrem Sezik, ıhlamur ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler konusunda birtakım ihtarlarda bulundu.

Türkiye’de kullanılan ıhlamurların yabani ıhlamur ağaçlarından toplanarak kurutulan çiçeklerden sağlandığını belirten Prof. Dr. Ekrem Sezik, “Avrupa İlaç Kurumu, ıhlamurun klasik olarak uzun müddettir kullanılmasından ötürü, soğuk algınlığının ve gerilimin belirtilerini hafifletici olarak kullanılabileceğini kabul etmiştir.Halen soğuk algınlığının belirtilerini azaltıcı, ter verici ve hastayı rahatlatıcı tesirleri için kullanılmaktadır. Belirtiler başlar başlamaz kullanılırsa daha düzgün tesir sağlanır.Son yıllarda yapılan bir klinik çalışmada, 40-50 derecedeki 500 ml suya iki poşet ıhlamur konmuş, hastaların 10 dakika ıhlamur buharları ile buğu yapması sağlanmış ve ıhlamur buğusunun hastalarda terletici tesire sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıyeten kuru öksürükte de kullanılmasının faydalı olduğu belirtilmektedir.Soğuk algınlığında günde 4 kupa ıhlamur içilmesi kâfi olmaktadır. Ihlamur çay ve buğusunun soğuk algınlığının tesirlerini azaltmada birlikte kullanılmasında fayda bulunmaktadır” diye konuştu.

DEMLENDİKTEN 5 DAKİKA SONRA İÇİLMELİ

Özellikle kış aylarında çok sık tercih edilen ıhlamurun nasıl tüketilmesi gerektiğine ait de bilgi veren Sezik, “2 gram kadar ıhlamur porselen yahut cam bir demliğe konur, üzerine 1 su bardağı kaynamaya yakın sıcaklıktaki (80° C) su ek edilip 5 dakika çay üzere demlenir, süzülür ve içilir. Daha kolay ve kullanılışlı bir yol ise: 1 poşet ıhlamur kupaya konur üzerine kaynamaya yakın sıcaklıktaki su ek edilir, 3-5 dakika kadar bekletilip içilir. Kupanın üzeri taşıdığı uçucu yağın kaybolmasını önlemek için kapatılmalı, yapısında bulunan müsilajı poşetten büsbütün çıkarmak için de poşet sıkılmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbulescort.io
istanbulescortbayanlari.com
istanbul-escort.co
istanbulbayanescortking.com
adalar-escort.com
arnavutkoy-escort.com
atasehir-escort.net
avcilar-escort.org
bagcilar-escort.com
bahcelievler-escort.com
bakirkoy-escort.org
basaksehir-escort.com
bayrampasa-escort.com
besiktas-escort.net
beykoz-escort.com
beylikduzu-escorts.net
beyoglu-escort.com
buyukcekmece-escort.com
catalca-escort.com
cekmekoy-escort.com
esenler-escort.com
esenyurt-escort.org
eyupsultanescort.com
fatih-escort.net
gaziosmanpasa-escort.com
gungoren-escort.com
kadikoy-escorts.com
kagithane-escort.org
kartal-escort.org
kucukcekmece-escort.org
maltepe-escort.org
pendik-escort.org
sancaktepe-escort.com
sariyer-escort.org
sile-escort.com
silivri-escort.com
sisli-escort.org
sultanbeyli-escort.com
sultangazi-escort.com
tuzla-escort.com
umraniye-escort.org
uskudar-escort.com
zeytinburnu-escort.com
bratca.com istanbul escort ajansı
istanbul eskort